Ga naar de inhoud

Geef je huisdier een stressvrije verhuizing

9 superhandige verhuistips voor je hond of kat

Verhuizen op zich is al een heel gedoe. Moet je daarbij ook nog eens verhuizen met huisdieren, dan komt er nóg meer bij kijken. Een verhuizing heeft weinig impact op een hamster, vogel of goudvis, aangezien zij hun eigen woonomgeving behouden: de kooi of kom kan gemakkelijk verplaatst worden naar een nieuwe ruimte.

Bij loslopende dieren zoals een kat of hond geldt dat natuurlijk niet. Daarom geven we je enkele tips om het verhuizen met een kat of hond een heel stuk gemakkelijker te maken.


  1. Pak de spullen van je huisdier als allerlaatste in
    Als je met een kat of hond verhuist, pak zijn of haar spulletjes dan als allerlaatste in. Zo kan je trouwe viervoeter tot het laatste moment met z’n speeltjes ravotten of van z’n snoepjes smullen.

  2. Vermijd stress voor de verhuizing
    Je kat of hond merkt het als je gestrest bent en wordt dat dan zelf ook. Hou je dus rustig in aanloop naar je verhuisdag.

  3. Neem de verhuisroute door
    Bereid je route naar je nieuwe huis goed voor. Tegen de tijd dat je je hond of kat verhuist moet je weten wat de snelste route is. Dan ben je minder lang onderweg naar het nieuwe huis en dat zorgt voor minder stress bij je hond of kat.

  4. Neem je hond mee klussen!
    Honden hechten zich meer aan hun baas dan aan hun thuis. Neem je hond vast mee naar het nieuwe huis voordat je gaat verhuizen. Zo kan hij vast een beetje wennen. Laat je hond niet direct loslopen rond het nieuwe huis, maar pas als hij de weg kent. Eerst even aan de lijn wandelen.

  5. Een eigen plekje tijdens de verhuisdag
    Het kan handig zijn om een kamer(tje) te reserveren voor je dier op de dag van de verhuizing. Haal alvast een kamer leeg, zet daar de bench of mand in, wat voer en een bakje water en laat de deur tijdens al het heen en weer lopen met dozen en slepen met meubels lekker dicht! Eenmaal op de nieuwe locatie: reserveer ook daar een kamer waar je hond of kat vanuit de bench of reismand in alle rust kan wennen terwijl het huis wordt ingericht.

  6. Houd de kat een poosje binnen
    Katten houd je liever een poos binnen om te wennen aan het nieuwe huis. Zeker als je niet ver van je oude woning bent gaan wonen want katten lopen graag terug naar ‘huis’. Let er in die periode op dat de kat niet ontsnapt!

  7. Blijf in het begin zo veel mogelijk thuis
    Je huisdier vindt het niet leuk om alleen te zijn in een nieuwe, onbekende omgeving. Blijf de eerste weken dus zo vaak mogelijk thuis om je kat of hond gerust te stellen.

  8. Wijzig adres op de chip
    Is je hond of kat gechipt? Vergeet dan niet het adres te wijzigen. Mocht je huisdier de weg kwijt raken, dan wordt hij of zij naar de juiste locatie teruggebracht.

  9. Zoek op tijd een nieuwe dierenarts
    Verhuis je naar een ander dorp of een andere stad, ver van je oude woning? Ga dan op tijd op zoek naar een nieuwe dierenarts. Als je huisdier plots ziek wordt, kun je snel terecht voor verzorging en hulp.

    Behalve dat wij veel ervaring hebben met het verhuizen van spullen, weten wij ook heel goed hoe we met mensen én met huisdieren moeten omgaan tijdens een verhuizing. Geef het daarom ook aan ons door als er huisdieren zijn, zodat we samen een plan van aanpak kunnen maken.

    Zo zorgen we samen voor een prettige, soepele en stressvrije verhuizing voor iedereen.